Alesis hr-16
16 de juny de 2020

Alesis HR-16

Alesis HR-16B
Una mica d’història
La HR-16 va ser la primera capsa de ritmes fabricada per Alesis, completament digital i amb una resolució de 16 bits, va ser presentada en algun moment de l’any 1988. La idea va ser proposar una mena de resposta a les màquines que feien Roland i LINN, que eren maquíssimes però caríssimes. Es podria dir que l’Alesis HR-16, va ser la capsa de ritmes dels pobres. I clar, si et podies permetre fer el pagament de 700 dòlars de l’època.
D’aquesta màquina va haver-hi dues versions, que es diferenciaven pel color i per la varietat de sons que en portaven. La HR-16, la grisa, intentava emular sons que fossin el més realista possible, però clar, amb xips de 16 bits no va ser una tasca fàcil i el resultat aconseguit és qüestionable, encara que pot ser d’utilitat per a tracks en clau latin-house. Per contra, la HR-16B, la negra, sembla que abraça les seves limitacions digitals i inclou un kit sonor d’inspiració més electrònica, que avui mateix encaixa perfectament en pistes més fosques, siguin de techno o d’electro.
La Modificació
Va ser a l’inici de la pandèmia de la covid-19, quan em decideixo a modificar aquesta màquina; hi havia temps, hi havia avorriment, i a més, sempre m’havia semblat una mica estranya la seva forma, no ho sé, em recordava les centraletes telefòniques dels noranta. Així que vaig pensar que era el moment perfecte per fer-li una reforma, encara que aquesta vegada, només alteraria l’estètica. Hi ha infinitat de modificacions que se li poden fer al circuit electrònic, però com el so original m’encantava -i encara ho fa- deixaria els seus budells en pau.
El meu escriptori era petit, així que la meva intenció era modificar el gabinet de la HR-16B i en deixar totalment i perfectament quadrat. Per la qual cosa em decideixo a fer-ho amb fusta -no tenia diners, estàvem tancats i només podíem sortir a passejar el gos- i com que soc fuster, em vaig posar a fer la feina amb les restes d’un calaix i un sofà que vaig trobar al carrer. Però hi havia un problema, els budells que porta HR-16B original -que és rectangular- no es podien posar a dintre de la nova, fulgent i perfecte, capsa quadrada. «Òstia!, no hi ha prou d’espai, el potenciòmetre lineal de volum es queda fora, el gabinet és massa petit».
Amb el cap fred i un cop llegit el manual, em vaig adonar que l’ensurt va ser gratuït, ja que el volum de la màquina també es podia controlar amb el potenciòmetre de paràmetres, gràcies a les funcions redundants del món digital, a més que es pot fer servir el MIDI que en l’Alesis HR-16 es pot configurar com vulguis, la seva implementació és completíssima.
El millor
- So fàcil d’integrar.
- Implementació midi completa.
- Quatre sortides d’àudio assignables.
- Sons de 16 bits.
- Preu baix, al voltant d’uns 100 euros de segona mà (en 2020).
- I clar, es pot modificar.
Més informació
- Vintage Synth (anglès)
- Amazona.de (alemany)
- Polynominal (anglès)
Més coses
Fuig!
Vaig trigar més de dos anys a fer aquest Ep de tres pistes escanyolides, sens dubte moltíssim de temps. El que passa és que una cosa n’és decidir-ho i una altra, completament diferent, dur a terme la idea. I no va ser fins que accepto inspirar-me en les meves vivències del dia a dia, que no vaig poder avançar en la consecució del pla -sí, tot un clixé-.
Altaveus JAMO J-121
He comprat en una casa de subhastes, un parell d’altaveus d’estudi vintage Jamo J-121, ja que vull tenir-ne uns de 3 vies. Han arribat danyats, sembla que els han tractat molt malament, així que hauré de substituir els altaveus de freqüències mitjanes i altes -quina merda-.
Roland TR8
Tot just apareix aquesta caixa de ritmes al mercat, la vaig comprar, però sempre em va semblar lletja, sobretot pels leds verds fluorescents. Un cop descartada la possibilitat de canviar-los -tasca gairebé impossible per a un aficionat a la soldadura amb mans grosses- em decideixo per fer-li una «rentada de cara» alguna cosa només estètica, amb la missió exclusiva de deixar-la sòbria i elegant.
Behringer Odyssey Module
16 de juny de 2020L'ARP Odyssey és un model de sintetitzador analògic fabricat per la marca ARP, i que va estar en producció entre els anys 1972 i 1981. A causa del seu so i les seves característiques tècniques, l'ARP Odyssey va ser durant molts anys el competidor...
Deu-n’hi-do!
Arran del llançament d’una sèrie de pedals d’efectes de guitarra -a un preu imbatible- signats per TC-ELECTRONIC, em vaig plantejar la possibilitat d’ajuntar-ne diversos a dintre d’una capsa i ferla servir com un mòdul d’efectes d’escriptori per a sintetitzadors.
Bass Station 2 Module
El que va ser el meu primer sintetitzador hardware es va convertir en mòdul per obligació, vaig haver de tallar-lo a l’aeroport perquè la maleta pesava 70 grams més de l’autoritzat, i clar, en facturació em volien cobrar 180 euros de sobrepès. Així que vaig demanar un tornavís i un cúter per treure el teclat i esgarrapar-ne aquests grams a la bàscula, davant la mirada atònita de la dependenta, un tècnic i un policia.