Déu-N'hi-do!

16 d’agost de 2021

La culpa va ser del JUNO 60

Tots volíem aquest so, i quan els americans de TC ELECTRONIC anuncien el llançament d’un pedal que prometia ser un clon d’aquell famós i espectacular chorus, molts ens vam il·lusionar i el vam comprar. I encara que finalment no va ser un clon acceptable, perquè els seus sons no s’assemblen gaire, almenys per a mi, em va servir per conèixer una sèrie de pedals d’aquella marca, que es venien a un preu força raonable i de segona mà gairebé ridícul. -Aleshores, per què no ajuntar-ne diversos i utilitzar-los amb sintetitzadors?, i a més, perquè no ajuntar-los tots dins una capsa i ferla servir com un mòdul?, som-hi!, fem-ho, i si tot surt malament, doncs no és greu, no es perdrà tants de diners-.

EL CULPABLE

Els Triats

Per dur a terme el projecte em vaig posar un límit de 200 euros, és a dir, les despeses no podien passar aquesta xifra, incloent-hi tot; pedals, potenciòmetres, cables, botons, connexions, cables i alimentació elèctrica. Per poder-lo acomplir, vaig comprar tots els pedals de segona mà a Wallapop, i mai vaig pagar més de 20 euros per cadascun d’ells. Tots els components electrònics a AliExpress. La capsa la vaig fer amb un tros de fusta trobada al carrer. El panell frontal amb una làmina d’acrílic, a la que després li vaig posar una enganxina de paper i, perquè no es faci malbé en manipular-la, li vaig afegir quatre capes de vernís.

La meva idea era encadenar una sèrie de pedals que d’alguna manera m’ajudessin a aconseguir amb el meu orgue Intercontinental, el so que fa una string machine com el Solina -somniar és gratis-. Totes les connexions de la capsa serien monofòniques, però feria servir el clon del pedal Juno 60 com un eslavó al final de la cadena, convertint aquesta llavors a estèreo, cosa possible gràcies a un cable en Y i al fet que en porta un interruptor per obtenir-lo. «I n’has assolit?» -no, però sí que he creat sons, sorolls i atmosferes interessants-.

I vaig nàixer la Déu-n’hi-do!

I perquè déu-n’hi-do? -és que la definició del mot, em sembla que és perfecta per anomenar aquesta màquina-.

 

  1. adverbi Força, bastant. Vols fer música? Home, déu-n’hi-do!
  2. interjecció Exclamació ponderativa, emfàtica, per a expressar la importància d’una cosa, l’admiració que produeix. He fet una màquina que déu-n’hi-do!
El frontal
Déu-N'hi-Do! | Capsa de efectes | L'IRREGULAR
ELS BUDELLS
Déu-N'hi-Do! | Capsa de efectes | L'IRREGULAR
I com sona?

En aquest track, al voltant del minut 2:27, es pot escoltar tot just quan el orgue fa l’entrada.

El millor
  • Entreteniment garantit.
  • Pots triar els efectes que més t’agraden.
  • Pots fer-la per pocs diners.
Més informació

 

Més coses
Fuig!
Fuig!

Vaig trigar més de dos anys a fer aquest Ep de tres pistes escanyolides, sens dubte moltíssim de temps. El que passa és que una cosa n’és decidir-ho i una altra, completament diferent, dur a terme la idea. I no va ser fins que accepto inspirar-me en les meves vivències del dia a dia, que no vaig poder avançar en la consecució del pla -sí, tot un clixé-.

Altaveus JAMO J-121
Altaveus JAMO J-121

He comprat en una casa de subhastes, un parell d’altaveus d’estudi vintage Jamo J-121, ja que vull tenir-ne uns de 3 vies. Han arribat danyats, sembla que els han tractat molt malament, així que hauré de substituir els altaveus de freqüències mitjanes i altes -quina merda-.

Roland TR8
Roland TR8

Tot just apareix aquesta caixa de ritmes al mercat, la vaig comprar, però sempre em va semblar lletja, sobretot pels leds verds fluorescents. Un cop descartada la possibilitat de canviar-los -tasca gairebé impossible per a un aficionat a la soldadura amb mans grosses- em decideixo per fer-li una «rentada de cara» alguna cosa només estètica, amb la missió exclusiva de deixar-la sòbria i elegant.

Behringer Odyssey Module
Behringer Odyssey Module

16 de juny de 2020L'ARP Odyssey és un model de sintetitzador analògic fabricat per la marca ARP, i que va estar en producció entre els anys 1972 i 1981. A causa del seu so i les seves característiques tècniques, l'ARP Odyssey va ser durant molts anys el competidor...

Bass Station 2 Module
Bass Station 2 Module

El que va ser el meu primer sintetitzador hardware es va convertir en mòdul per obligació, vaig haver de tallar-lo a l’aeroport perquè la maleta pesava 70 grams més de l’autoritzat, i clar, en facturació em volien cobrar 180 euros de sobrepès. Així que vaig demanar un tornavís i un cúter per treure el teclat i esgarrapar-ne aquests grams a la bàscula, davant la mirada atònita de la dependenta, un tècnic i un policia.

Alesis HR-16
Alesis HR-16

Enmig de la pandèmia finalment em decideixo a fer-li una intervenció a aquesta màquina, sempre m’ha semblat grossa, en contrast amb el poc control físic que en té. La intenció era deixar-la tan quadrada com sigui possible, però sense sacrificar cap de les seves funcions. Feina difícil, ja que hauria de posar un rectangle a dintre d’un quadrat… «Ostres!, i com es fa això?»